diumenge, 18 de març del 2007

Les pedres de la catedral de Barcelona


Si una de les meves preocupacions fos aconseguir uns dos milions d’euros per arreglar casa meva estaria ben atabalat i no posaria la cara de serenitat que vaig veure l’altre dia a mossèn Guiteras. Vaig trobar-lo fa pocs dies just davant de la catedral de Barcelona i vaig aprofitar per preguntar-li com anaven les obres de la restauració de la façana. Ho vaig recordar el divendres que feien una roda de premsa a la catedral sobre les obres a la que no vaig poder anar. Ara s’ha hagut de col·locar una grua de 90 metres per poder accedir al cimbori. Ho recullen alguns diaris.

Les obres van començar deu fer un parell d’anys pensant-se que es tractava de netejar les pedres de la façana i al final es van trobar que les pedres queien a trossos. Les peces de ferro que uneixen la façana neogòtica amb l’edifici gòtic original s’han rovellat i esberlen les pedres. Així, una restauració que es va pensar que potser costaria un milió d’euros, ara ja està pressupostada amb 5,7, i no seria d’estranyar que acabés passant dels sis. La segona part del problema és que d’aquest diners el bisbat n’ha de posar una tercera part, que, per tant, s’acostarà als dos milions d’euros. La resta queda repartida entre les administracions públiques. Però és evident que no és el mateix que l’Ajuntament o l’administració de l’Estat s’hagi de gastar dos milions, que se’ls hagi de gastar un bisbat. Per l’arquebisbat de Barcelona, on no sobren els diners, dos milions d’euros és un 15 per cent del pressupost anual que fa funcionar la diòcesi.

Tot i el maldecap que representa, mossèn Joan Guiteras, degà president del capítol catedral, m’ho explicava amb una gran tranquil·litat. Tampoc feia grans escarafalls quan em parlava d’alguna administració que no complia amb prou diligència els seus compromisos. Deu ser la única manera d’entomar-ho i continuar la feina. Li preguntava a mossèn Guiteras d’on sortirien els diners. La primera campanya que han fet entre els fidels “només” ha recollit 120.000 euros. Però la seva resposta va ser que ja els trobaran. A la catedral només es paga per entrar-hi al migdia –la resta del dia està oberta a tothom- però es veu que aquests ingressos van prou bé.

Suposo que la serenitat de mossèn Guiteras forma part de la seva trajectòria com a catequista, perquè és més difícil enfrontar-se a un grup de nens moguts que a les pedres de la catedral. Per molt maldecaps que et donin les pedres, mai et contradiuen, no s’aixequen constantment de la cadira, ni et fan preguntes que no saps per on agafar.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Parlant de catedrals... L'altre dia vaig estar a la catedral de Lleida. S'hi feia el comiat del bisbe Ciuraneta per part dels seus diocesans. L'església plena a vessar. Un acte emotiu, viu, ple de sentit d'església i d'agraïment a un bisbe que ha sabut ser fidel a l'església que li ha estat confiada abans que als poders d'aquest món. Però... ENDEVINALLA: Què hi feia el bisbe Traserra de Solsona en un acte íntim diocesà com aquell? Vaig preguntar i em van dir que no hi havien convidat a cap bisbe, que el Traserra es va presentar... Per que?

Pauper maestus ha dit...

Nuevo De Bello Pallico

http://debellopallico.blogspot.com/2007/03/sin-sacerdotes-no-hay-futuro.html

SIN SACERDOTES NO HAY FUTURO

Este que os escribe, dilectos hermanos (a todos os tengo como tales y sin excepción), por prescripción médica y tal como recomendó Cayo Apicio, nunca se salta una comida de las preceptivas. Ayer sin embargo fue una excepción. Al llegar a casa después de los gozosos empeños sacerdotales que el Maestro ha puesto en mis frágiles manos, me encontré con un programa en la 2 titulado "Mi carrera en la Iglesia". Y pensé: "Gloriós Sant Josep, a veure quina n´enfilen!"(Glorioso San José a ver por donde nos salen!) Pues no señor, temores despejados. Ni ganas tuve de empezar a cocinarme alguna cosilla para comer. Me senté en el butacón con un revoltijo de manzanas y yogurt y ¡a disfrutar, amigos!. ¡Qué maravilla! (se notaba que no era una producción de TVE) sino un documental de la productora italiana ARTE que a través de múltiples entrevistas a 7 u 8 seminaristas de todas las nacionalidades residentes en los diversos Colegios y Liceos romanos, presentaban la singular vida, vocación, estudios y dificultades para vivir el sacerdocio católico como un hermoso don al servicio fiel de la fe de la Iglesia y de la santificación del mundo. Bocabadat! ¡Boquiabierto, chicos!
Dos horas que trascurrieron como nada, lágrimas de emoción, piel de gallina, recuerdos de juventud, ideales de niñez, ardor de joven sacerdote, ¿que más alimento necesitaba ?
Y al final también tristeza. Tristeza por nuestro Seminario, vacio, desorientado, acabado, desilusionado.
Compasión por los pobres chicos que aún quedan, muchos de ellos torturados con ideas destructivas, con concepciones y vivencias adulteradas. Aún más torturados los fines de semana en contacto con los parroquias (no con la buena gente, sino con los sacerdotes que los marcan y apuntillan con una ideología caduca y estéril). Con celebraciones litúrgicas banales y paralelas a toda norma, por no decir contrapuestas a toda directiva . Vapuleados por un ambiente social contrario a su vocación, remando contra viento y marea para no sucumbir ante los Fontbonas y toda la cohorte de desacralizadores que teológica y espiritualmente bandean por la Facultad. Y sabiendo que muchos empiezan a marchar fuera de aquí.
Marcharan y se formaran fuera algunos de los 18 jóvenes que hace unas semanas ante Grassus y a la llamada del Espíritu mediante ese instrumento de su obra que es Kiko Argüello dieron un paso adelante para manifestar su deseo de consagrarse al Señor.
Marcharan fuera ya cualquiera de nuestros jóvenes vocacionados, porque no vamos a permitir caigan en las manos de esos iconoclastas. ¿Pero como vamos a dejar a nuestros chicos, algunos monaguillos desde tierna infancia, en manos de Turulls, Arenas, Ollers y Serras? Pues otra vez: a Toledo falta gent! o al Redemptoris Mater de Cartago Nova o Matritum, o a Pompaelo o a Roma, o a Alemania o donde haga falta si es necesario.
Y que lástima nuestro Grassus: no quiere ni a negros ni a guineanos, ni a colombianos ni a mejicanos. Ni seminaristas ni sacerdotes. Claro, son las consignas del Politburó: antes catalanes que católicos. La Asamblea Popular del Partido Comunista en China celebrada estos días es más flexible y conciliadora que esta banda de pijos-progres que ostentan el poder chantajeando moralmente a Grassus que se deja dominar, claro está. Y no va a cambiar. Aquí no se va producir el Milagro de Ana Sullivan. Esto va a ser tirar el carro por el pedregal y "perdiu per barba i peti qui peti" que dijera el abad Copons de Poblet a los legados pontificios que querían llevar el convento a mayor rigor y penitencia con una mayor abstinencia de carne.(Aquí, perdiz por barba, reviente quien reviente).
Estaba escribiendo estas líneas cuando me llama mi hermano para comentarme el escrito de Grassus que lee en la Vanguadia de ayer. Dice: parece que lo haya escrito un chaval de 15 años en el concurso Nacional de Redacción de Coca-Cola. Ninguna idea, ninguna propuesta, solo obviedades y generalidades "COMO OVEJAS SIN PASTOR" y añade: ¡Nosotros si que estamos como ovejas sin Pastor! Después añade: todo lo que he leído en estos 6 meses en el blog y las homilías sobre el tema y el trabajo de pastoral vocacional que hacéis todos vosotros(se refiere a nuestra colla) con respecto a esto y a la "vacua" pagina web del Seminario y a los Sicares y demás "paperassa" es como comparar a Salieri con Mozart y apuntilla:¡Y soy generoso, porque Salieri era un excelente músico!. (Aquí le meto bronquita porqué no tiene que alimentarme el "ego" en Cuaresma. Y el me dice que si: que mantengamos todos la autoestima alta. Que basta de falsas humildades. Que saldremos de esta. Que rezan muchos y muchos por los sacerdotes y las vocaciones -aquí me emociono-. Y como es un gran melómano me entona el TU ES SACERDOS IN AETERNUM de Palestrina, Y me digo: hoy San José me ha bendecido en el corazón una vez más).
Y como recitábamos antaño: A ti bienaventurado San José acudimos en nuestra tribulación y después de invocar el auxilio de vuestra Santísima Esposa...
Pues nada compañeros: ITE AD JOSEPH !

nitus65 ha dit...

El bisbe Traserras potser volia donar-se a veure per accedir a la Seu, doncs no és el mateix estar a Solsona que a la capital de la Paeria.

nitus65 ha dit...

Quan a la Catedral de Barcelona, si Mn. Guiteras està tan tranquil, és perquè compta amb uns experts administratius-financers, vells amics i reincorporats en els darrers temps, que prescindint d'altres experts, inclusiu els auditors oficials, espera que sabran treure l'entrellat que hi ha a la "Pia Almoina", consolidar els estats financers de la Catedral i trobar la sol·lució al problema financer. Si no és així, que retorni als antics controllers, que potser hi trobaran quelcom de més. Dixit.