dimecres, 27 de setembre del 2006

El conseller “recosidor” i el descosit


Truco a Roma: “-Pronto”. “-Què en saps de la visita del conseller Nadal d’aquest divendres a Roma?”. No havia vist res enlloc excepte a La Vanguardia de diumenge. La visita a Roma confirma l’estratègia d’acostament del govern català a la jerarquia catòlica, paral·lela a la del PSC que ja he comentat. Justament ahir dimarts també ho analitzava acertadament El Periódico (titol brillant “El rosari de Montilla”), tot i que trobo exagerat afirmar que al mateix temps la relació de l’episcopat amb CiU “no viu un gran moment”. Algunes polèmiques com la de les declaracions de Jordi Pujol a Prada no tenen prou pes per trencar una sòlida relació. A més, els conflictes que comenta (divisió de Barcelona, l’art de la Franja, la COPE) no són greuges del “nacionalisme català”, sinó dels catòlics decents.

Nadal va estar a Roma acompanyat del director general d’Afers Religiosos Jordi Lòpez Camps. Van tenir una entrevista amb el subsecretari per les Relacions amb els Estats (número tres just per sota del secretari per les relacions amb els Estats –Afers exteriors- i del Secretari d’Estat, el cardenal Bertone). També van fer una reunió amb uns trenta espanyols i membres de l’Església catalana afincats a Roma. Tot sempre acompanyats de l’ambaixador espanyol davant la Santa Seu, Francisco Vazquez, i com a escenari l’ambaixada espanyola.

De la reunió em diuen que va ser una trobada informal on les explicacions de Nadal van ser ben rebudes. Nadal va detallar el treball del govern català amb l’Església en temes com patrimoni i les escoles concertades i va justificar la necessària relació amb la resta de religions. Es va presentar com una persona molt conscient del llegat i la importància de l’Església catòlica a Catalunya, i va glossar la llarga tradició de catalans a Roma, com Pinell o el cardenal Albareda. I fins i tot va reconèixer que es podrien compartir valors al voltant de la família. Per il·lustrar les intencions del conseller Nadal, em diuen que la paraula que va repetir més per referir-se a la relació del Govern amb l’Església catòlica és “recosir”.

Doncs sembla que va “recosir” prou bé perquè, entre altres, en les intervencions el rector de l’Església Espanyola a Roma, José Luis González Novalín, es va mostrar satisfet per la voluntat que expressava Nadal en nom del Govern: “Es van adonar que no era un govern menjacapellans i va desfer la mala imatge de ‘l’incident diplomàtic’ amb Vendrell”. Incident?

Curiosament, a la tarda una persona em parla del mateix ‘incident’ sense que jo li tregui el tema. El que diuen és que al novembre, quan el Govern va enviar l’aleshores secretari general del conseller primer Xavier Vendrell a Roma per fer una protesta formal sobre la COPE va tenir una relliscada important. En l’entrevista amb el venerable cardenal Etchegaray a Vendrell no se li hauria acudit res més que comentar alguna cosa com que ell mai s’hauria imaginat que estaria en aquell despatx del Vaticà ja que el seu avi al 36 havia cremat totes les imatges religioses del Penedès. Aquesta versió de l'entrevista ha corregut prou per Roma com per molestar molt i deixar bastant descosida qualsevol gestió que es fes en aquell moment.

Justament avui Maragall és a Roma per un acord amb la FAO. Anar a l’audiència del papa dels dimecres ja seria un brodat.