divendres, 8 de setembre del 2006

Cañizares a Tortosa

Sabeu quin és el bisbe valencià que fa més anys que no promocionen? Doncs, si, és Xavier Salinas, el bisbe de Tortosa. Ho he mirat per sobre i com a molt només hi ha un o dos bisbes valencians més que porten tant anys com Salinas sense moure’s de la seva diòcesi. Aquest dimarts, 5 de setembre, va fer nou anys del seu nomenament. I no deixa de ser curiós perquè tots els bisbes valencians s’han anat movent de diòcesi. Començant per un altre valencià: Antonio Cañizares, ara cardenal a Toledo.

M’ho ha fet pensar la polèmica elecció de Cañizares com a portador de l’estendard de la festa de la Mare de Déu de la Cinta. Un sacrilegi. La seves declaracions sobre la unitat d’Espanya i l’Estatut no el fan especialment simpàtic. A més, històricament, a les diòcesis de la Tarraconense no els ha fet mai gaire gràcia veure arquebisbes primats de Toledo passejant estendards pel seu territori, fruit de la vella rivalitat per aquesta primacia amb Tarragona. Per tant, l’elecció ha estat ben desencertada. Tampoc és la primera vegada que passa. Un any a les festes de la Cinta ja hi van convidar el nunci Lajos Kada (E.P.D), que va morir a Budapest convençut que pels carrers de Catalunya es perseguia els castellanoparlants.

I perquè això m’ha fet pensar amb Xavier Salinas? Doncs, perquè precisament la manera que sempre han tingut de promocionar-se els bisbes valencians ha estat fer-se la pilota entre ells, i no seguir la tradició catalana de treure’s els ulls els uns als altres. I ho dic del bisbe Salinas que em cau bé. És intel·ligent i sensible. Però s’acosta als 60 anys i potser ja li toca alguna cosa.