divendres, 21 de juliol del 2006

El patrimoni eclesiàstic

La notícia és important. I significativa perquè durant molts mesos la comissió mixta Església-Generalitat de patrimoni havia estat parada, cosa de la que els bisbes ja s’havien queixat. Ara no només s’ha desbloquejat sinó que s’ha signat el primer conveni que afecta a tots els bisbats amb un pla d’inversions del 2006 al 2010.


L’acord que van signar ahir dijous el conseller Mascarell i el bisbe Traserra (a la foto és el que va de negre) preveu la actuació en el manteniment i restauració de 97 temples, amb una inversió total de 37 milions d’euros, 18 dels quals seran aportats per la Generalitat. En la nota de premsa del Departament de Cultura hi trobareu la llista completa dels temples afectats. Particularment m’ha fet gràcia trobar-hi la cúpula de la parròquia de Sant Andreu ja que la seva conservació fa temps que era un maldecap del seu rector. També adjunto la nota de Cultura (la foto també és del servei de premsa) perquè la pugueu comparar amb la nota dels bisbes.

Aquesta bona notícia ajuda a alleugerir la càrrega que representa pels bisbats catalans mantenir el seu patrimoni, al que caldria sumar-hi les aportacions pendents d’acordar del Pla de Catedrals estatal. Tot i això, hi ha números que encara no quadren. El conveni preveu que la Generalitat i l’aportació de l’Estat acabi cobrint el 50 per cent de les inversions necessàries. La resta l’han d’aportar els bisbats, les administracions locals, i els patrocinis o la iniciativa privada. I això en alguns casos és ben complicat. Per exemple, els darrers pressupostos de restauració de la catedral de Barcelona s’acostaven als 5 milions d’euros. La Generalitat aportarà 1,8 milions, la part més important. La darrera xifra de l’Ajuntament de Barcelona parlava de mig milió. Però l’ara reduït arquebisbat de Barcelona és incapaç de fer front a la resta de l’import. Evidentment seria una imprudència hipotecar el bisbat per restaurar la catedral. I tampoc estem en els temps de Manuel Girona que va pagar tot sol la construcció de la façana de la catedral. Tenim un bon problema.

I una nota recollint la iniciativa de Benet XVI que ha declarat aquest diumenge 23 dia d’oració i penitència per la pau a Orient Mitjà. Ho aplaudim i ens hi sumem.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»