dijous, 13 de juliol del 2006

Volem bisbes auxiliars

Ahir Oriol Domingo a La Vanguardia enfocava bé el tema del nomenament de Martínez Sistach a la Signatura Apostòlica. Coincidíem en que això l’acosta al cardenalat i que està més justificada que mai l’arribada de bisbes auxiliars. Però l’Oriol s’atrevia a anar més enllà i donava noms: Salvador Bacardit, vicari episcopal, delegat de Càritas, exmissioner a Xile i un sant baró; Joan Galtés, també vicari episcopal i historiador; Jaume Aymar, delegat d’Apostolat Seglar, exdegà de la Facultat Eclesiàstica de Filosofia, un dels grans impulsors de Ràdio Estel i un tot terreny; i Josep Maria Turull, exvicari episcopal i rector del seminari, jove promesa sacerdotal. Són encertats ja que són els noms que amb alguns altres circulen des de fa temps per la diòcesi. Jo no m’atreveixo a dir més perquè les meves capacitats profètiques són zero (per exemple, una setmana abans que morís Joan Pau II vaig dir per la ràdio que jo creia que almenys hi havia papa per un any més perquè el parkinson és una malaltia que avança molt a poc a poc. Clavat).

Cal recordar que aquest tema sempre és font de sorpreses. Per això he rescatat la notícia de La Vanguardia del 15 de febrer del 1993. La informació era creïble, i més perquè en aquella época quan les pàgines de religió de La Vanguardia estaven signades per Redacció s’interpretava que era una informació que procedia del palau episcopal. Però podeu veure vosaltres mateixos com alguns dels noms que llavors es donaven per cantats encara estan asseguts esperant la mitra. Els “imminents” nomenaments no van arribar fins el 9 de juny i junt amb Traserra i Vives, per sorpresa del mateix cardenal Carles inesperadament Pere Tena va tornar de Roma. Així, tot és possible. Tant possible com que a Terrassa el bisbes Sáiz hagui corregut més que Sistach i ja tingui a punt un auxiliar. Seria ben normal per una diòcesi amb més d'un milió d'habitants: la segona de Catalunya i la desena d'Espanya.

En tot cas, podeu anar fent quinieles a l'espai de comentaris.

PD: Acaben d'anunciar que ha mort Ángel Suquía, el cardenal emèrit de Madrid. Ja feia unes setmanes que estava greu. Per passar a la història l'apocalíptic document de la CEE "La verdad os hará libres" (1990).