dimarts, 11 de juliol del 2006

De mica en mica... s’arriba a cardenal

Aquí els teniu a tots dos. És de l'audiència del passat 9 de juny. A la foto riuen tan bé com saben, però és que a més sembla que es van fent amics. Va passar desapercebut pel viatge del papa, però dissabte al matí el butlletí del migdia de la Santa Seu va anunciar el nomenament de l’arquebisbe Sistach com a nou membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica. És un nomenament significatiu i un reconeixement a l’arquebisbe com a canonista. Deixant de banda el papa, aquest tribunal és la última instància de tots els processos judicials eclesiàstics, per sobre dels tribunals de cada diòcesi. Més significatiu és que el nomenament s’acumula a dos càrrecs vaticans que ja tenia Martínez Sistach quan era a Tarragona: consultor del Consell Pontifici per als Laics i membre del Consell Pontifici per als Textos Legislatius. No és poc per a un arquebisbe.

Així, de mica en mica Sistach es va fent un lloc a Roma. També per això van ser creïbles els rumors, ràpidament desmentits, que la tardor de l’any passat circulaven per Barcelona i que situaven l’arquebisbe Sistach en un càrrec de la cúria. A Roma no era un desconegut, però en els darrers anys s’ha fet prou amistats que li van aplanant el camí cap al birret vermell. I sembla que amb aquest papa ha trobat prou sintonia com perquè no sigui difícil que li toqui aviat. Probablement no hi hagi nous cardenals fins l’any vinent, ja que el darrer consistori va ser aquest febrer i el nombre de cardenal electors continua sent de 120, el màxim permès. Benet XVI, a més, no va voler superar aquesta xifra en crear els seus primers cardenals, al contrari del que feia Joan Pau II, que en nomenava alguns de més preveient les properes jubilacions. Però la primavera de l’any vinent ja hauran superat els 80 anys deu cardenals i –el més important per Sistach- un d’ells és el cardenal Carles, nascut el 24 de setembre del 1926. Així, Barcelona ja no tindrà cardenal elector.

El tribunal de la Signatura Apostòlica no és un assumpte menor. Entre els seus membres, presidits pel cardenal Agostino Vallini, hi ha 8 cardenals més, entre ells Rouco, Kasper, Tuaran i Herranz –espanyol de l'Opus Dei que també presideix el Consell per als textos legislatius on hi ha Sistach– i sis bisbes, entre ells Javier Echevarría, el prelat de l’Opus Dei. Així, un lloc de pes dins de la Cúria.