dimecres, 19 de juliol del 2006

El conseller Nadal pelegrina a Núria



Aquest matí ha arribat la nota de premsa de la reunió que van fer els bisbes catalans a Núria dilluns i dimarts. Els teniu tots contents a la foto (Casanova, Carrera, Sáiz, Traserra, Sistach, Pujol, Vives, Soler, Ciuraneta i Cortés), menys el de Tortosa que no hi ha pogut anar. Però no tenim la foto interessant: la visita del conseller Joaquim Nadal. La mateixa nota explica que durant la reunió els va fer una visita amb el nou director d’Afers Religiosos de Generalitat, Jordi López Camps –de fet, la nota diu que Nadal “els ha presentat el nou director general”, cosa que té la seva gràcia ja que molts bisbes al Jordi López ja el tenen més vist que el tebeo, però són coses de protocol i de la jerarquia que en política també funcionen.

Com sempre la nota no diu res del que es van dir amb el conseller Nadal, ni dels motius de la visita. En tot cas, la visita del conseller Nadal té un context molt clar: suavitzar les relacions entre els bisbes i el govern de la Generalitat. Als primers mesos del tripartit es van obrir massa fronts que incomodaven als bisbes. Per exemple, els va caure fatal que la directora general d’Afers Religiosos proposés que la classe de religió es convertís en una assignatura interconfessional. També hi van haver errors de pes com tancar l'oficina de la Generalitat a Roma. I no van faltar els agents que alentaven la imatge de trencament entre el govern i l'Església.

Però els bisbes d’aquí són més pactistes que els de la resta d’Espanya. Per això, han actuat diferent en dos temes clau pel govern. En l’Estatut van mostrar les seves prevencions perquè entre els bisbes hi havia postures diferents, però no van acabar fent la campanya en contra que alguns esperaven. I no van bloquejar la presència de l’escola concertada religiosa el Pacte Nacional per l’Educació, en part per una aposta més personal del president Maragall que de la consellera.

Això no vol dir que no hi hagi temes conflictius ben recents. Per exemple, ha emprenyat bastant la desaparició de l’emissió de la Missa de Montserrat per Catalunya Cultura. Però també tenim en la mateixa nota la notícia l’imminent acord amb el Departament de Cultura sobre el manteniment del patrimoni eclesiàstic, que el bisbes feia mesos que esperaven.

En el marc d’aquestes relacions ambigües la visita del conseller Nadal és ben significativa. Sobretot, perquè és la primera d’aquestes característiques en una reunió oficial de bisbes catalans. Per si algú en tenia algun dubte, es vol deixar ben clar que un govern liderat pel PSC no té res en contra dels bisbes. Model diplomàcia vaticana que bé val una pelegrinació a Núria.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»