Fragmenta i el darwinisme editorial
“Molts darwinistes són els primers de veure que si la religió fos tan dolenta, pel mateix principi de la selecció natural de les espècies, ja hauria estat eliminada. Alguna cosa bona ha de tenir la religió que garanteixi la seva supervivència”.
Aquesta és una de les perles per guardar d’aquesta setmana. És una idea que va explicar Ramon Maria Nogués en la presentació de Fragmenta. Aquesta nova editorial es va presentar dimarts amb un acte a Barcelona. Per començar no es moquen amb mitja màniga i els cinc primers llibres són d’autors reconeguts en l’àmbit religiós de Catalunya: Xavier Melloni, Raimon Ribera, Francesc Torralba, Teresa Forcades i el mateix Nogués. Tots els títols són en català però també en publicaran alguns en castellà.
L’editorial té dues singularitat que la fan especialment rellevant. Una és que es presenta com una editorial de llibre no religiós sobre religions. És a dir, que els seus llibres són sobre religió, però no pressuposen cap creença o increença als lectors ni als autors. Només parteixen de la constatació de que les religions continuen interessant.
La segona singularitat és la valentia d’iniciar aquesta aventura editorial. Tot és fruit de la tenacitat del jove matrimoni de l’Ignasi Moreta i la Inês Castel-Branco, models d’això que en joves a bastament preparats, JASP. Així han iniciat una aventura familiar, però que no s’ha de confondre per res en cutre, amateur o romàntica. Només s’ha de veure la qualitat de la obra publicada o l’encert i l’èxit de públic de la presentació de dimarts. Bé, una mica romàntica potser si, però d’aquell romanticisme lúcid dels qui aixequen un país.
Deu fer un parell d’any que l’Ignasi em va venir a veure per explicar-me el projecte. Quan va marxar em vaig quedar amb un pensament ambivalent entre el “no se’n sortiran” i el “de fet, els grans projectes sempre han començat així”. Ara, el futur de Fragmenta està en mans del darwinisme editorial, on no sempre les coses bones tenen garantida la seva supervivència. Raimon Ribera va dir en la presentació que “l’evolució de l’editorial serà un indicador de la salut espiritual de la cultura catalana”. Jo no gosaria a carregar-los aquesta greu responsabilitat però si que és cert que la singularitat de l’editorial hauria de tenir un lloc en el mercat.
Val la pena que doneu un passeig a fons per la web de Fragmenta i us en feu la idea vosaltres mateixos. I si compreu un llibre, tampoc farà cap mal. Perquè d’elogis no viu l'home, ni la dona, ni una editorial.
1 comentari:
Em surt de dir allò de: "qué grande ser joven!", i en català allò de:"el món és dels valents!".
Iniciatives com aquesta fan pensar que a vegades les iniciatives privades i no estrictament confessionals potser porten més dimensió d'Esperit que altres iniciatives més explícitament confessionals però tot sovint massa encarcarades i massa reactives (per exemple manifestacions a la capital del Reino amb bisbes i cardenals inclosos).
Molta sort a aquests engrescats editors.
Publica un comentari a l'entrada