dimarts, 29 d’abril del 2008

I vostè, quina mena de catòlic és?


En una societat altament secularitzada com la francesa els catòlics han sabut espavilar-se en molts àmbits. Ja van ser conciliars avant le lettre i avui, per exemple, és envejable la seva producció i dinamisme editorial. En descobreixo una mostra en un article d'Antoni Reig (un periodista que mereixia una reconeixement més ampli del que ja té).

Parla d’un nou llibre del periodista de Le Monde Henri Tincq, Els catòlics. Sant Google em condueix també a una crítica elogiosa del llibre publicada a La Croix. Sembla que realment valdria la pena la traducció al nostre país.

Per fer-ne un tast, l’article de Reig detalla la catalogació que fa Tincq de les diverses maneres de ser catòlic: els observants, la infanteria, els tradicionalistes, els inspirats, els compromesos, els silenciosos, els que fan zapping i els rebels. No es pot llegir sense caure en la temptació d’anar col·locant als catòlics que coneixes en cada paquet. I de col·locar-se a un mateix.

1 comentari:

Silveri Garrell ha dit...

Ja he llegit l'article encara que no m'ha mostrat gaire cosa que no sapigués. Entre tots formem el Cos de Crist i ens complementém, no hi ha més remei que agafar-nos-ho així o pararèm leros. Altra cosa son els "moralismes i ritualismes" que marxen fora del sentit comú, tan dels uns com dels altres.