diumenge, 27 d’abril del 2008

Germinans Germinabit



Un títol escaient pel dia de la Mare Déu de Montserrat. Ja l’any 2001 Germinabit va ser el nom amb el que es va presentar l’Església de Catalunya a Roma amb una exposició sobre la producció de llibre religiós en català durant el segle XX, floreixent malgrat la persecusió que durant dècades va patir la llengua pròpia de Catalunya. Ara Germinans Germinabit és el nom de les primeres notes del Llibre Vermell de Montserrat que se sonaran dimarts vinent a l’església de Santiago i Montserrat de Roma en el Concert que hi farà l’Escolania de Montserrat.

És un dels actes de la Setmana Montserratina que s’ha organitzat a Roma convidats per l’ambaixador d’Espanya davant la Santa Seu, Francisco Vázquez. L’abat Josep Maria Soler també farà una conferència a l’ambaixada repassant els sants que han estat pelegrins il·lustres del monestir. És ben clar que a Montserrat s'ha acollit a tothom. L'abat serà presentat per el nou director de L’Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian, una de les personalitats romanes que està previst que es facin presents en les actes.

Doncs molt bé. Anar pel món a lluir el que tenim. Està altament documentat que un dels problemes de l’Església de Catalunya és la versió esbiaixada que molts s’han preocupat de vendre a Roma. I, certament, té els seus defectes però són menys que les seves virtuts. I només les institucions catalanes són les poden anar a explicar-les. I de la manera més simple. Mostrant el millor que tenim i tota la gent que treballa sense fer soroll. Tenim una de les millors escolanies del món i un santuari que ha estat referent espiritual per a tots els catalans durant segles? Doncs, cap allà. Pluja fina sense necessitat de criticar ni de donar la culpa als altres. I a esperar que surti a l'Osservatore, el diari que llegeixen tots els qui fan els bisbes de Catalunya i el papa.

Un detall per recordar. Menys d’una hora després de l’elecció de Benet XVI (marcada per la fama intransigent de Ratzinger), la primera persona a qui vaig sentir parlar-ne positivament va ser l’Abat Soler a través de Catalunya Ràdio. Va aprofitar per evocar positivament l’elecció d’un nom tant significatiu pels benedictins i per l’Europa de la pau. I va remarcar que el cardenal Ratzinger apreciava Montserrat per la seva cultura musical. Doncs, vinga, a lluir-ho. I anem fent la llista de tot el què tenim que valgui la pena ensenyar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"Ahora Germinans Germinabit es el nombre de las primeras notas del Llibre Vermell de Montserrat que sonarán el próximo martes en la iglesia de Santiago y Montserrat en Roma en el concierto que ofrecerá la Escolanía de Montserrat."

Gracias por tan bonito homenaje en Roma. Realmente nos lo merecemos.

Pauper Maestus
Webmaster http://www.germinansgerminabit.org