diumenge, 15 de febrer del 2009

Valors econòmics


Han fallat tots els controls i la única possibilitat que no es pugui repetir és que s’introdueixin valors ètics en la gestió econòmica. Des del gran inversor, fins al consumidor. Aquesta és una de les idees que va exposar dilluns Michel Camdessus en el seminari de la Facultat de Teologia de Catalunya sobre “La situació econòmica global. A la recerca d’uns criteris ètics” en una sessió presidida pel cardenal Martínez Sistach.

Però el que fa posar els pèls de punta és que, segons l’exdirector del FMI, el problema va ser que tothom ho sabia, tothom veia que s’estirava més el braç que la màniga, però tothom deixava fer. Perquè? Per irresponsables? No, tothom sabia que s’havia d’aturar la festa, però sempre es deixava per més endavant: “Ens va tant bé que... a veure si podem aguantar una mica més”. I al final, hem fet tard. Com l’estudiant que ho va deixant tot per final de curs i, quan s’hi posa, ja no hi és a temps.

Aquest dissabte ho explicava en l’entrevista que li van fer a La Vanguardia i aquí teniu un dels fragments de la seva intervenció de dilluns.



Al canal youtube hi trobareu un altre fragment de Camdessus. I dos fragments més del mateix acte de Ricard Fornesa, President de Criteria Caixa Corp. Va coincidir en el diagnòstic i en la necessitat de valors ètic perquè el sistema no s’ensorri. Interessant la idea de que ara és el moment de parlar-ne perquè l’ètica no té gaire èxit en època de prosperitat.

La idea que em va quedar de les intervencions és que de valors en parlarem ara, ens n’oblidarem, i en tornarem a parlar durant la propera crisi. Que Déu ens doni salut per poder-la viure.