divendres, 20 de juliol del 2007

A Girona també esperen bisbe




Quan tornem de vacances, l’endemà de l’11 de setembre, el bisbe de Girona Carles Soler Perdigó haurà de presentar la renuncia al papa en complir els 75 anys. Així, ens trobarem amb dues diòcesis catalanes esperant bisbe: Lleida administrada provisionalment per bisbe de Tortosa, i Girona a l’expectativa del quan triga el relleu de Soler Perdigó. Per la propera jubilació, la del bisbe de Solsona, encara falten dos estius.

Són dues esperes que fan tremolar. Tots sabem que en aquest país qui posa i veta bisbes és el cardenal Antonio María Rouco. Des de la cadira que té a Roma com a membre de la Congregació per als Bisbes veta noms i en col·loca segons li convé. La veu de Roma passa inevitablement per Madrid. A Roma només es dignen a escoltar altres propostes quan s’hi emprenya molt, o per diòcesis importants.

Per això, a Lleida i a Girona no les tenen totes i els més actius ja comencen a fer soroll. Alguns cridant i altres més discretament. Són dos estratègies que es complementen i es contradiuen alhora. Però tothom hi diu la seva: tant els qui després diran que el nou bisbe és una benedicció divina com els qui carregaran contra la cúria romana.

A Girona uns dels primers a cridar han estat el col·lectiu de capellans del Fòrum Joan Alsina. Col·lectiu crític amb la jerarquia que ja fa temps no té precisament una relació fluïda amb el seu bisbe. Aquests capellans han començat a fer circular un document on demanen un bisbe "que respiri humanitat", "que faci creïble la bona nova de Jesús" i "situat en la realitat de Catalunya".

Potser el més fàcil seria trobar-lo entre els capellans de Girona o de les diòcesis veïnes. De fet, un dels bisbes més estimats a Girona era de Torelló, del veí bisbat de Vic. Però és clar, aquest l’havia “triat” el cardenal Jubany.

A veure si per Nadal tenim dos bisbes nous a Catalunya que ens donin alguna alegria: algú recorda el darrer nomenament de bisbes a Catalunya rebut amb alegria i sense polèmica?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sobre el tema de què parleu avui us envio el document que va fer públic Justícia i Pau de Girona:

COMUNICAT DE JUSTÍCIA I PAU DE GIRONA



COM CREIEM QUE HA DE SER EL NOU BISBE DE GIRONA


La Comissió Permanent de la nostra entitat, després d’una reflexió profunda sobre les característiques que creiem que ha de tenir el nou bisbe de Girona, que haurà de substituir el bisbe Carles per motiu d’edat, ha decidit fer-les públiques mitjançant aquest comunicat:

- creiem que ha de ser una persona oberta, comprensiva i, com a bon pastor, acollidora de tothom.

- que, d’entrada, ha de dedicar una bona part del seu temps a conèixer de primera mà i sobre el terreny, la realitat plural i diversa de l’església diocesana i establir contacte amb els diversos grups, delegacions, entitats, secretariats, ..., per copsar-ne tota la riquesa i varietat.

- que ha de ser català, a fi que comprengui la realitat històrica, cultural i social del nostre país que conforma i estructura la vida social i política catalana a tots nivells i que entengui el laïcisme de la nostra societat, diferent del de la societat espanyola.

- que essent pobre i vivint com un pobre, sigui conscient que Déu ha pres partit pels pobres i els oprimits i que es deixi evangelitzar per ells.

- que no sigui un jerarca que ve a defensar la institució eclesiàstica i a imposar-ne els criteris, sinó que actuï com un pastor, profundament dialogant, i el seu objectiu primordial sigui la construcció del Regne de Déu.

- que estimi, respecti i estimuli el camí i les experiències de les diverses comunitats eclesials.

Desitgem que la institució eclesiàstica, abans del nomenament, obri vies de diàleg que permetin d’escoltar les opinions de tots els grups en la seva diversitat i que comenci l’obertura de camins que en un futur proper permetin l’elecció directa del pastor per part de l’església diocesana.


Girona, 28 de juny de 2007

Anònim ha dit...

A Girona ja hi ha bisbe i es diu Fòrum Alsina.

Xavier ha dit...

El comunicant anònim va equivocat del tot. El bisbe de Girona es diu Carles Soler i Perdigó. El senyor Anònim (per cert, quin dia és Sant Anònim?) deu estar molt mal informat i no coneix el nostre bisbat.
Sí que hi ha un grup que es diu Fòrum Joan Alsina, però no té cap altra finalitat ni possibilitat que opinar.

Anònim ha dit...

Abans que ens fiquin a "dedete" de la CEE un qualsevol i desconegut o de parla castgellana o valenciana, no creieu que seria millor que ens possesin a Monsenyor Godayol, tot esperant més llum, ell té si mal no recordo 65 anys, va fer la seva llavor al Perú, amb molta bona nota per part de les ovelles i acomiadat per part de la jerarquia opusuística amb trasllat a la seva terra: Catalunya, ell crec que és de Mataró i a més parla molt bé el català. Voteu-lo tots plegats, jo ja m'hi apuntaré. Endavant. Joan Manuel

Anònim ha dit...

Apunteu aquest nom com a nou bisbe de Girona: Mn. Joan Pujol (Vicari general del bisbat d'Urgell)