dilluns, 9 de juliol del 2007

A Girona no hi haurà missa tridentina... sembla

Al migdia rebo aquesta interessant nota informativa del bisbat de Girona. És una “Nota pastoral sobre l’aplicació a la diòcesi del ‘Motu Proprio’ ‘Summorum Pontificum’” amb data de 9 de juliol. La transcric íntegra:
“El “Motu proprio” “Summorum Pontificum” del papa Benet XVI sobre l’ús de la Litúrgia Romana anterior a la reforma de 1970, fet públic el dia 7 de juliol, estableix com a forma ordinària de celebrar la litúrgia la del Missal reformat pel Concili Vaticà II, promulgat per Pau VI i reeditat per Joan Pau II. I permet, com a forma extraordinària, l’ús del Missal Romà editat per Joan XXIII, l’any 1962, com a darrera reforma del Missal tridentí de sant Pius V.
“El mateix papa Benet XVI en el text del “Motu proprio”, i en la carta de presentació que l’acompanya, assenyala que per a l’ús de la forma extraordinària hi ha d’haver unes determinades circumstàncies, que només es donen quan un grup de fidels formats en l’ús i l’espiritualitat del Missal anterior a la reforma, desitgin i demanin celebrar la litúrgia segons aquest Missal. Cosa que ja era permesa pel papa Joan Pau II des de la publicació del “Motu propio” “Ecclesia Dei”, el 2 de juliol de 1988. En el nostre Bisbat no es donen aquestes circumstàncies, ni hi ha hagut cap grup que s’acollís a l’indult de Joan Pau II. Per altra banda l’ús del Missal de 1962 demana estar avesats a la llengua llatina, cosa que ja no és habitual en els sacerdots i diocesans de menys de 60 anys.
“El fet que a la nostra diòcesi no sigui aplicable la concessió a què fa referència aquest “Motu proprio” del papa Benet XVI, no ens ha de fer lamentar que a les comunitats que desitgen poder celebrar l’Eucaristia i els altres sagraments en les formes en què foren educats i els són útils per a la vivència i aprofundiment de la fe, se’ls reconegui el dret i se’ls atorgui la llibertat de fer-ho.
“El Sr. Bisbe ha vist aquesta nota i n’ha autoritzat la seva publicació.
“Joan Baburés i Noguer, pvre. Delegat de Pastoral Litúrgica."
Entenc que això de “no sigui aplicable” deu ser per manca de sol·licituds, ja que Girona no té cap exempció extraordinària. No hi havia caigut que ara haurem de començar a comptar quantes misses tridentines se celebren a cada bisbat. Serà curiós de veure.
I per cert, em diuen que no ho puc posar al bloc però sense voluntat de trair la font ho explico. Afirmen que contràriament al que diu Benet XVI, el Missal de Pius V, o si voleu de Joan XXIII, si que està derogarat. Que la derogació és automàtica quan se’n publica una edició típica nova. Si no fos així, també seria correcte, per exemple, utilitzar la mateixos rituals eucarístics que feien servir els cristians del segle III. Aquí ja em perdo.
Finalment, dir que aquest matí Església Plural ja ha posat el crit al cel.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Jordi: Em sembla una mica precipitada aquesta nota. Son ganes de fer-se el progre. Plantejar una guerra a Girona pot tenir un efecte boomerang.

Jordi Llisterri i Boix ha dit...

Per això m'ha sorprès, per la rapidesa i la contundència.

Anònim ha dit...

Gràcies per la teva contestació, benvolgut Jordi. Em segueix semblant que a la diòcesi gironina no han entés que amb aquest Papa no s´hi val a fer "tours de force". Més quan sembla proper el relleu del bisbe. Bastant poc diplomàtics.

Grup Naí ha dit...

Hola Jordi!
Sóc en Jesús del Grup Naí.

Només volia comentar-te que efectivament l'antic ritual va quedar derogat en aprovar-se el primer. Només cal que llegeixis la Constitució apostòlica del Papa Pau VI promulgant el nou missal. La trobaràs al començament de qualsevol missal dels que es fa servir a les misses, aquell tan gruixut.

Per cert, Una Constitució Apostòlica té més pes que un motu propio.

I si vols anar al dret és qüestió de mirar el canon 20 i el 838 si no em recordo malament.

Però bé, ja saps que a la nostra Església sembla que les normes es fan perquè les compleixi el poble i no els dirigents.

Una abraçada!

Jordi Llisterri i Boix ha dit...

Jesús, he mirat la Constitució Apostòlica MISSALE ROMANUM de Pau V. Ho he fet per sobre i una versió en italià.

http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/apost_constitutions/documents/hf_p-vi_apc_19690403_missale-romanum_it.html.

El que he entès és que el nou missal es presenta com una "revisió" de l'anterior. D'aquí és d'on s'ha d'entendre que el missal tridentí queda derogat, en el sentit que si ha estat reformat el vell ja no té validesa? O en algun altre lloc s'explicita aquesta derogació? Perquè el cànon 21 del CDC podria fer dubtar...

Ja he dit que amb tantes precisions litúrgiques i canòniques em perdo.

Grup Naí ha dit...

Hola Jordi torno a ser en Jesús del Grup Naí.

Entenc que costi entendre-ho, ja fa anys que vaig acabar la teologia i també em perdo d'enrevessat que arriba a ser tot plegat.

Segons el dret quan una llei és promulgada (és a dir publicada a l'Acta Apostolicae Sedis) significa que ha d'entrar en vigor passats tres mesos (c. 8 del Dret Canònic) aleshores la llei anterior o queda abrogada o derogada c.20, (el c.21 que cites només és aplicable en cas de dubte i en tot cas per a conciliar la nova norma amb les precedents en cap moment per a saltar-se una norma sense tenir-la en compte).

A veure si em sé explicar. Abrogada és quan la llei anterior deixa de tenir cap vigència, resta revocada sencera (segurament perquè entraria en conflicte amb la nova norma). Derogada significa que la nova llei és una modificació, reforma... de l'antiga en alguns punts i per tant no s'elimina l'antiga sino que es modifica.

Per tant, la trampa és que sí que es pot dir que no es va revocar l'antic ritus, no és cap mentida senzillament es juga amb el llenguatge jurídic. No es va revocar, però es va modificar i en el moment que entra en vigor la modificació és aquesta la que resta en vigor. És a dir, s'ha d'aplicar l'Antic Ritual? Sí, però amb les modificacions promulgades per Pau VI que són les que estan vigents.

Si es vol tornar al Ritual Tridentí per a ser correctes des del dret caldria fer una nova modificació de la norma que derogués l'anterior, i per a fer-ho caldria un document juridicament igual és a dir una altra "Constitució Apostòlica". En canvi el que s'ha fet és senzillament dir que no cal aplicar les modificacions establertes per Pau VI (juridicament coix) i promulgar-ho amb un "Motu propi" que no té la mateixa alçada que una Constitució Apostòlica.

Per això Pau VI parlava de reforma, renovació...

Bé, si em disculpes vaig a prendre un paracetamol, potser també et caldrà després d'aquesta parrafada, perdona'm si és així.

Per cert, no sóc ni de lluny especialista en Dret Canònic, així que si vols assegurar t'aconsello consultar algú que et resulti més fiable. El meu camp és la sistemàtica.

Grup Naí ha dit...

Ostres Jordi disculpa'm torno a ser en Jesús (també són ganes de fer-me pesat).

Si algú t'ha comentat que no es pot dir que estigui derogat s'està lluïnt perquè aleshores significaria que està abrogat (és a dir totalment revocat) i per tant estaria dient que el Papa Benet està cometent un "delicte" public i evident. Home, és carca, però no tonto.