divendres, 22 de maig del 2009

Criteris sobre l’avortament


Ja fa uns dies ha sortit el Foc Nou sobre l’avortament. En el moment adequat. Un amic, quan el veu, em pregunta: “I quina és la tesi del número?”. Doncs suposo que és aquesta. L’avortament és un mal a evitar però per molt que el consideris un mal major hi ha casos concrets en els que et quedes sense respostes. És a dir, que la retòrica avortista o antiavortista fàcilment cau com un castell de cartes quan de la teoria es passa a la realitat viscuda en primera persona.

Sobre l’avortament és fàcil donar doctrina (a favor i en contra) però és més difícil donar respostes. Per això hem fet un número que el què vol és donar criteris. M’atrevia a dir que és el que més falta en el debat obert sobre aquest tema. Per això, considero encara més interessants les intervencions en les que militants cristians de partits progressistes estan posant sobre la taula seriosos qüestionaments als dogmes amb els que s’està plantejant aquest tema des de la mateixa esquerra. Hi ha una bona mostra aquí, aquí i aquí.

També és interessant el to del cardenal Martínez Sistach en l’entrevista de dilluns a TV3: "L’Església no beneirà mai l’avortament. Comprendrà, perdonarà, acollirà, però no el beneirà perquè hi ha una vida humana". Principis al costat de perdó, acollida i comprensió.

Jo no sé quina és la millor manera de regular l’avortament. I prohibir-lo no l’evita, només el mou a la clandestinitat o a les trampes legals que es fan ara amb el supòsit de risc per a la salut psíquica de la mare. Però l’objectiu final que hauria de tenir tothom és veure quins mitjans posem per poder evitar-lo, no quants vots hi guanyem o perdem. És una de les idees de l’editorial d’aquest número de Foc Nou.

També vaig dubtar molt sobre si la portada era excessiva o frívola. I és de les poques vegades que l’he enviat abans a la gent amb seny perquè opinés. Van ser cinc contra un (que va dir -i ara si, perdó per la frivolitat- que mai més tornaria a menjar ous).

3 comentaris:

Silveri Garrell ha dit...

L'avortament no veig que sigui un problema més problema que qualsevol acte contra l'ordre públic, només es un problema quan alguns sectors de l'esquerra l'exploten per treura vots, i ells mateixos demostren la seva incoherència després demanant bones lleis per protegir als animals. La cosa queda ben clara, i quins hi veuen el problema es que hi troben la ocasió de fer negoci i tremolen que sels fa la boca aigua.

Silveri Garrell ha dit...

La portada de la revista la trobo molt encertada però ¿¿realment has fet menció de la comparança entre els uos de cigonya i els embrions humans???.

Maria-Josep Hernàndez ha dit...

Jordi, només és per felicitar-te per aquest acurat número de Foc Nou sobre una qüestió tan controvertida. És tot un convit a una reflexió plural i serena.