dilluns, 18 de maig del 2009

2.000 euros


Miro les noticies i no puc deixar de preguntar-me: ¿Per què hem de subvencionar (pagar entre tots) amb 2.000 euros a cada persona que es compra un cotxe?

Si fos demagògic diria perquè no em paguen 2.000 euros per cada fill. Sent sensat, si s’ha d’incentivar el consum, preguntaria perquè no es donen ajuts al consum d’altres béns socialment més necessaris que la seva venda també generi llocs de treball. No he escoltat propostes alternatives ni a govern ni a oposició. Segur que a Càritas farien moltes propostes de coses que no es pot comprar la gent. I en aquest tipus d’ajudes ¿no hi hauria d’haver sempre una limitació de la renda dels qui les poden rebre? Pregunto.

1 comentari:

Eduard Ibáñez ha dit...

Hola Jordi,
Aquets ajut és escandalós i immoral, com ho és també el xec ordinador, i tants altres ajuts universals per consum com hi ha.
Primer perquè, com tu dius, és arbitrari ajudar a un sector econòmic i no a altres.
Segon, perquè els ajuts universals són injustos sempre, perquè es donen a tothom, sigui ric o pobre. Això mateix és el que passa amb les desgravacions per hipoteca, els ajuts per tenir fills o la subvenció a les despeses de matrícula universitària. Els ajuts fiscals han de tenir relació proporcional amb la renda de les persones. I és escandalós que es donin aquests ajuts mentre milers de persones sense íngressos no gaudeixen de cap ajut públic o viuen amb pensions de misèria.
En aquest sentit, és bona notícia que Zapatero suprimeixi les desgravacions per hipoteca per a les rendes superios a 24.000 euros (la renda per càpita espanyola), el problema és que ho aplicarà el 2011!. Dos anys més d'ajuts injustos (amb un volum total enorme) que solament beneficien a les classess mitges i altes, les úniques es poden permetre el luxe de comprar un pis.