dilluns, 22 de gener del 2007

Aneu a Terra Santa

La setmana passada es va a Jerusalem fer la setena reunió del grup de bisbes europeus i nord-americans de suport a les comunitats cristianes de Terra Santa. Entre ells, el bisbe Joan Enric Vives, que hi assisteix –si no m’equivoco per segona vegada- com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola. Aquest grup ha visitat els diversos centres de pelegrinatge, s’ha reunit amb els representants de les comunitats catòliques i amb líders polítics de les dues parts en conflicte.

La seva conclusió és que la presència cristiana continua essent necessària a Terra Santa, i no només per una qüestió històrica o sentimental, sinó perquè aquestes comunitats poden ser també un factor de distensió i de mediació. La crida principal que han fet els bisbes en el document final és animar a tots els cristians a pelegrinar a Terra Santa. Així ho remarca també el bisbe Vives en l’entrevista que diumenge va publicar Zenit. Coincideix també que per cap d’any també hi va anar l’arquebisbe Martínez Sistach.

En determinats ambients tot el que envolta Terra Santa tradicionalment s’ha vist amb algunes prevencions pels condicionants folckòrics i fins i tot kitsch que envolta els llocs sagrats. En alguns punts no deixa de ser cert, però els qui hi hem anat sabem que és un pelegrinatge que pot ser molt profitós. Però ara les comunitats cristianes de Terra Santa s’estan morint asfixiades per la desaparició dels pelegrinatges. També d’aquesta reunió es desprèn que l’estat d’Israel no els ho posa gens fàcil. Si no s’hi posa remei, Terra Santa s’acabarà convertint en un museu.

Aquests dies he pogut parlar amb dues persones que aquest Nadal han estat a Terra Santa en dos viatges diferents. I les primeres impressions són coincidents. Impressionats per la situació humanitària que es viu la territori palestí, especialment visible quan s’entra a Betlem. I coincidència en que espiritualment és un viatge ple de sentit. M’apunto doncs a la crida a pelegrinar a Terra Santa. Benet XVI sembla que predicarà amb l’exemple i ja està tot gairebé a punt perquè confirmi una propera visita a Terra Santa.