dimecres, 9 de juliol del 2008

Per què els anglicans ordenaran dones bisbes?


Llegeixo que la decisió dels anglicans d’ordenar dones bisbes, 14 anys després d’acceptar el sacerdoci femení, ha estat vist per la jerarquia catòlica i ortodoxa com un allunyament. Bé, potser caldria preguntar-se qui s’allunya de què.

En tot cas, està clar que si els anglicans fan aquest pas és perquè la seva estructura eclesial és més participativa. I dic participativa, que no democràtica en el sentit clàssic del terme de cada persona un vot.

Una mostra és com es pren una decisió d’aquest tipus. Les tres cambres del Sínode anglicà havien de dir si, i si una s’hi negava la decisió quedava aturada. Però el resultat va ser de 28 vots a favor en la cambra dels bisbes (70%), 124 vots en la del clergat (74%), i 111 vots en la dels laics (62%). Per tant, curiosament va ser entre els representants dels laics on aparentment la decisió va aixecar menys consens. Però si s'ha pres la decisió és perquè col·lectivament persones representatives dels diversos estaments eclesials han estat d'acord a tirar-la endavant.

Ja firmaria perquè a l’Església es poguessin decidir les coses d’aquesta manera. És una formula que no trenca cap principi jeràrquic (només que els bisbes s’hi haguessin oposat no hauria tirat endavant) i alhora tothom és coresponsable de les decisions, que no es poden imposar de qualsevol manera. Al final res gaire diferent al funcionament secular d’un monestir catòlic, on tots participen en la decisió d’allò que afecta a tots.

1 comentari:

Jesús Cardona ha dit...

Es diu que tots aquells que estan contents amb la situació actual de l'Església són els que els falta imaginació per ser cristians... Així, doncs, visca la crítica!

Més seriosament, crec que el procés de presa de decisions s'ha de desvincular de la pràctica religiosa. No és cert aquell argument tan repetit que diu que es perden fidels perquè l'Església és carca. A les illes diuen que l'Església d'Anglaterra és l'Església dels mai van a missa. És el critianisme sociològic de la BBC que coneixem aquí: bodes, batetjos i comunions.

Ara, sobre la presa de decisions dels anglicans. Tots aquests acords han de passar pel Parlament! És més, Downing Street nomena els bisbes i aquests tenen preferència a la cambra dels Lords. Ni Franco va arribar tan lluny! Suposo perquè no el van deixar és clar.

Per últim, i sobre la qüestió, no estic d'acord amb l'ordenació femenina.

Disculpi el rotllo. Gràcies