dijous, 17 de gener del 2008

Cardenal Policarpo: “Tinc més audiència a internet que a la catedral”



A vegades les etiquetes ens marquen massa. Em vaig posar a llegir amb certa distància cardenalicia la conferència que ha fet aquest dijous el cardenal José Policarpo a Barcelona sobre la parròquia. Ha vingut a obrir en l’interessant Congrés internacional que es fa fins dissabte sobre la Parròquia organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya i el Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes.

El cas és que la conferència comença parlant tant de la importància del bisbe i de la comunió que m’ha semblat que teníem davant el clàssic prototip de cardenal carca poca cosa. Cap a la pàgina tres he rectificat, i quan ens ha atès a la roda de premsa prèvia he rectificat del tot. La veritat és que no en tinc ni idea de com ho fa a la seva diòcesis, però sobre com ens ha presentat la seva visió de la parròquia i de l’Església no hi ha res a dir.

Veu que les parròquies de la ciutat normalment s’han de centrar en atendre gent de pas i, per tant, han de ser principalment acollidores. El mateix que s’ha de fer amb els qui només acudeixen a la parròquia per batejar, fer la comunió o casar-se (enterrar-se potser ja és un altre tema). Ha parlat clarament de la coresponsabilitat: “El Vaticà II va posar fi a una visió de la parròquia centrada en la figura del rector”. També s’ha veure com es respon a la mobilitat de la gent que ja no se sent vinculada a la parròquia que li toca, sinó a la que vol anar. I sobretot la preocupació perquè emparant-se en la parròquia els laics no es tanquin a la sagristia sinó que siguin la presència de l’Església al món. Aportacions interessants perquè la parròquia sigui veritablement una comunitat cristiana i missionera. A l’Agència Flama hi ha un petit resum i a l'Agencia Veritas.

Però a més d’això ha tingut frases amb gràcia amb els periodistes, com quan parlant de l’impacte en les noves formes de comunicació i de la relació personal que creen les noves tecnologies ha dit que era conscient que quan feia una homilia: “Tinc més audiència a internet que a la catedral”. No hi ha res millor que ser conscient del què passa. També ha deixat entendre tranquil·lament que, per exemple, no semblava tenir una gran simpatia pels kikos, perquè van massa a la seva. O quan ha comentat que un no dels ponents no podia venir al Congrés perquè tenia una grip “de veritat”.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Pues que internet tenga más "audiencia" que la catedral la encantará a Martínez Sistach... que se lo pregunten a los de GErminans...

Anònim ha dit...

Vés per on,tot un Sr. Cardenal Patriarca de Lisboa que en tota sa vida no ha portat ni una parroquia ara ens ve a parlar de la "Parroquia"! Bé el Cardenal Martinez Sistach, idem,eadem, eodem!!!!
Tota la vida ficats en Universitats, Curies, Seminaris i ara vénen a "pontificar" sobre això!
Majora videbitis!!!
I tu,Llisterri, com els del Club Super3: Qui s´enganxa a la rodanxa!

eloi ha dit...

TOt i haver assistit al cicle de conferències sobre la parròquia i també a la xerrada del sr. esmentat, només una anotació sobre la frase q encapçala el post. 1_ Caldria veure quin tipus "d'audiència" té a internet i si hi manté una relació o és un monòleg unidireccional. 2_ La gràcia no és que internet tingui més audiència sinó la sinèrgia entre les dues audiències. Res, és una xorradeta i em feia gràcia comentar-ho.

Jordi Llisterri i Boix ha dit...

Bé, Eloi, tot és començar. A més ho va dir com un comentari en la xerrada amb els periodistes, no a la ponència. Per cert, bé el Congrés?

Anònim ha dit...

Que n'ets de pedant, Llisterri:
"m’ha semblat que teníem davant el clàssic prototip de cardenal carca poca cosa"

I a més vanitós!

Anònim ha dit...

La nueva parroquia es modesta y pobre, acoge a todo aquel que se acerque a ella, está inserta en un territorio con cercanía a las personas que viven o están vinculadas a él, y está presidida por un sacerdote que gobierna una variedad de carismas y ministerios, con protagonismo de los laicos. Así lo señaló Alphonse Borras, de la Universidad Católica de Lovaina la Nova en el Congreso Internacional de Teología Pastoral sobre la parroquia, celebrado en Barcelona del 17 al 19 de enero.