dilluns, 3 de desembre del 2007

Catalans a Roma



No hi vam anar amb banderes, en ramat i cridant com altres delegacions, però l’arquebisbe de Barcelona va estar ben acompanyat per catalans durant el Consistori, amb una presència notable també de Tarragona. La majoria dels 500 catalans van anar per lliure i per això també es va fer més difícil visualitzar-se, per exemple, quan al final de l’audiència de dilluns es va voler entonar el virolai a l’Aula Pau VI. Intent bonic però poc reeixit per la dispersió del grup de catalans. També hauria estat bé escoltar alguna frase en català del papa (de fet, un 10% dels nous cardenals l’entenen), però per estalviar problemes amb València es va deixar per més endavant. Ja tindrà temps el cardenal per aquestes coses. Per això no perdrem la fe, però no faria cap mal a ningú.

El moment més rellevant pel grup català va ser diumenge durant la recepció que va oferir el Cardenal Martínez Sistach als catalans desplaçats a Roma. La intervenció més rodona va ser la del bisbe Joan Carrera, que enlloc de fer una panegíric enganxós sobre la persona del nou cardenal ens va posar deures als assistents. L’acte al Col·legi Espanyol també va oferir algunes fotos curioses, com la de l’abat de Montserrat al costat del nou bisbe Martínez Camino, dos eclesiàstics que em sembla que no veuen les coses exactament de la mateixa manera. Camino va dubtar si posar-se o no la primera fila quan van demanar que els bisbes passessin a davant a fer el brindis.

Finalment, la presència catalana també va portar el dia 24 Roma al president Montilla i l’alcalde de Barcelona i el de Tarragona, entre altres autoritats i polítics destacats. En el dinar que els va oferir el cardenal Sistach hi va haver alguns silencis fruit d’una relació que no és molt sovintejada, però tothom va sortir amb una bona impressió. En definitiva, que poden menjar junts sense menjar-se els uns als altres. Com va satisfer a les autoritats polítiques que a la tarda un monsenyor català els improvitzés una visita a algunes estances del Vaticà després de la visita di calore. Les autoritats van poder veure com la Guàrdia Suïssa es quadrava quan passava... un capellà.

Per cert, a qui gairebé no vam veure en cap acte va ser al cardenal Carles. Va assistir al Consistori però gairebé ningú el va poder saludar. Jo tampoc vaig tenir la ocasió.

7 comentaris:

Silveri Garrell ha dit...

Es clar que el cardenal Ricard Maria Carles estava una mica emprenyat pel nomenament de Sistach i per això és va escabollir, i amb aquest gest va donar testimoni del seu enfadament. De fet, Sistach no hi estava a la llista dels cardenables i l'hi posaren a correcuita en l'últim moment per equilibrar la balança territorial de les Espanyes, i no, pels seus mérits a la línia papal.

Anònim ha dit...

Quin goig feien tots els seminaristes amb sotana. Catalans amb sotana a Roma.

Anònim ha dit...

Carai...sempre igual! Avui solament coincidim amb les paraules de Carrera, sempre el mateix(crítica a Carles, ús del català i ni tocar als progres)doncs bé,algunes consideracions:
1-Aveure si entenem ja la visió universal de l´Església i el sentit del consistori, que ja cansa el fet català, ja han traduït els llibre del papa al català, sempre amb nostalgies i victimismes...no n´hi ha prou que hagin fet un català cardenal?
2-El cardenal Carles deixeu-lo...ja està jubilat. almenys no fa sermons al l´estil Carrera, irreals i fantasmagòrics.
3-Sistach eufòric, no dubtaré dels seus mèrits simplement afirmaré sobre la agonia de l´arxidiócesis, la paralisis de govern. De fet, ara ja no parla de auxiliars, ara diu que Bcn té 7 mitres, encara que jubilades, a madrid continua votant a favor de la cope...
4-Ridícul i disfresses, progres i seminaristes amb sotanes, canonges purpurats apartats per anar vestits com no cal...Aqui ara ningú diu res sobre el retorn de l´ús de la sotana, en altre temsp van fer fora en Corts del seminari, i ara porten sotana o callen (Turull, Baró, Gordo...)fotos a la www del seminari).
5-Tantes visites a Roma, però sense bisbe a Lleida, Girona i en breu Solsona...
Sincerament sempre esteu igual, el tracte amb el govern en sembla a temps d´ara correcte, els bisbes poden fer un sopar protocolari amb brindis i també poden fer una circular els de la tarraconense. Cal ser una mica objectius, i a mi no m´acusareu de ser de dreta o esquerra, intento ser realista i mantenir una actitud evangèlica

Anònim ha dit...

Jo vull veure les fotos d'en Romeu amb sotana. Catalans a Roma.

Anònim ha dit...

Véanse las cartas al directorio de germinans del 05/12/2007
http://www.germinansgerminabit.org/cartas/cartas_07_12.html

Anònim ha dit...

VISITAD

germinansgerminabit en las cartas al director de hoy. Las fotos no tienen desperdicio... ja, ja, ja....


ball de sotanes ja ja ja.....

Anònim ha dit...

I en Cabot ¿Que es va posar la sotana o anava de clergyman com el yuyu?