dimecres, 29 d’abril del 2009

¿És notícia “El catolicisme retrocedeix a Barcelona”?



Unes dades sobre els centres de culte de diverses religions que van presentar el dimarts en una roda de premsa l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona han donat molt de si. No per les pròpies dades -que no diuen res de nou: que cada vegada a Barcelona hi ha més centres de culte de religions no catòliques- sinó per l’ús que se n’ha fet.

De les dades es desprèn el curiós titular de El País “El catolicismo retrocede en Barcelona”. Una cosa és que cada vegada hi hagi més centres de religions no catòliques i una altra és que cada vegada hi hagi menys catòlics. És arriscat dir que una cosa passa a costa o a causa de l’altra. I encara més arriscat estranyar-se que creixi el nombre d’evangèlics a Barcelona per la presència de llatinoamericans com si això fos un fenomen únicament català i no passés també a la resta d’Espanya o a Llatinoamèrica mateix.

Però el més curiós és que sigui notícia que el catolicisme disminueixi a Barcelona. De fet, la notícia seria el contrari: que el catolicisme creixés a Barcelona. Seria l’excepció de totes les ciutats europees i de totes les capitals de província d’Espanya.

I finalment l’arquebisbat de Barcelona aquest dimecres protesta amb una nota dient una cosa en la que té tota la raó. Que no es pot comparar només el nombre de parròquies catòliques amb els centres de culte o comunitats de les altres religions. La presència territorial catòlica a la ciutat és molt més amplia a través de molts altres centres i comunitats religioses que també són llocs de culte. Segons els comptes del bisbat són 845 i no 141. Multiplicant per quatre la resta de religions juntes.

El que és curiós és que el bisbat rectifiqui un titular de premsa, reproduït després per l’Agència Efe, imputant-lo a la Oficina d’Afers Religiosos. Perquè la “la nota feta publica per l’OAR” no estava “titulada” ni deia “El Catolicisme retrocedeix a Barcelona”, com afirma la nota del bisbat. Això era només el titular d’un diari. I la nota de l'Oficina d'Afers Religiosos no diu res d'això.

Però està molt bé, perquè això ens dóna peu a poder criticar els bisbes no pel que diuen, sinó pel que els diaris diuen que diuen. Cosa que passa sovint i de la que més d’un bisbe es lamenta.

1 comentari:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Avui Jordi t'ha sortit un post de pràctica i llenguatge periodístics.

I per cert el diari EL PAIS ja sabem tots que té dues bèsties negres a les que hi dedica tots els esforços per rebaixar-les tan com pot, i són l'Església Catòlica (sobre tot quan no és crítica amb la línia més o menys papista ja que amb la línia crítica el diari és més acollidor)) i el nacionalisme català (ho eren quan manava en Pujol amb els governs de Covergència i ho continuen sent ara que ja fa uns quants anys que no manen).

Per tant no hi ha novetats ni pel que fa a l'Esgésia Catòlica que viu a Barcelona, i no hi ha novetats amb el suposat potantveu d'una certa progressia espanyola (ara que ja no és un "diario independiente" sino el "periódico global en español").

Fins la propera.