dijous, 18 de setembre del 2008

Mossèn Bigordà fa 80 anys



Ma mare em diu que mossèn Bigordà fa 80 anys. Aquest dissabte a les 8 del vespre per celebrar-ho fan una missa a Sant Medir, la parròquia de Barcelona on ha estat vinculat més de 40 anys i on va continuar l’obra iniciada per mossèn Amadeu Oller. Intentaré no arribar-hi tard.

La majoria tenim darrera la nostra història de fe la trobada positiva amb algun o amb alguns capellans. No explicaré ara batalletes però en el meu cas és evident que mossèn Josep Bigordà està en aquesta llista. Capellà i periodista.

Però a més, mossèn Bigordà representa una generació de capellans que ara arriben, s’acosten o passen dels 80 anys (una edat que, d’altra banda, eclesiàsticament és la més fructífera si tenim en compte que és l’edat habitual dels papes). És una generació a qui cal agrair molt. Van entendre en la fredor nacionalcatòlica que el què convenia era una altra cosa. Van estar amb la gent; van ser els qui van carregar –o es van avançar- amb la recepció real del Vaticà II contra el mateix parer de la jerarquia franquista (bona part més franquista que catòlica); a Catalunya van ser els qui van obrir les portes als immigrants i van fomentar la seva acollida espiritual, humana i material; van aixoplugar els moviments de llibertat; van apuntalar la cultura en un règim d’ignorants; van defensar la llengua catalana i van respectar la dels qui no la parlaven... Bigordà, Vidal Aunós, Batlles, Alemany i tants que em deixo o no conec. Són capellans que han mantingut un elevat prestigi del capellà en el món social i cultural i que han fet molt de bé espiritual.

Podem dir que tot això és història i que ara convé una altra cosa. I que amb alguna cosa també es deurien equivocar. Sobretot es van equivocar si el que volien era fer carrera eclesiàstica. En això van fracassar estrepitosament, però era precisament el què no buscaven. I a més, convingui el què convingui ara, si avui pot convenir alguna cosa és perquè capellans com ells van fer possible que no haguem tancat definitivament la barraca i que no haguem d’abaixar el cap quan es parla del què han fet els cristians per aquest país.

Felicitem-lo, felicitem-los i felicitem-nos-en.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Aixó de que els 80 anys és l'edat mes fructífera eclesiàsticament suposo que ho dius en conya, es clar...! Per altra part, moltes felicitats a Mn. Bigordà, i que disfruti de la seva senectud en pau i bona companyia.

Benigne Rafart ha dit...

Felicitats a mossèn Bigordà. Qui no recorda aquelles delicioses entrevistes a mitges amb el José Martí Gómez incorporat per l'autor d'aquest bloc a 'Foc Nou'?

Anònim ha dit...

Avui i per error he entrat a aquesta pàgina però en la versió castellana.
Quina sorpresa
L’article, el mateix
Els comentaris, No
Josep, què passa?
Joan

Unknown ha dit...

Conozco a mosén Josep Bigorda hizo mucho para las personas necesitadas una persona humilde que siempre tiene una sonrisa .