dilluns, 17 de desembre del 2007

Els alcaldes no tanquen esglésies ni locals d’"alterne"


No seré jo qui hagi de defensar el govern català que ja és prou grandet per defensar-se sol. Però les coses són com són. Llegeixo amb sorpresa com a Religión digital s’explica que “Los alcaldes catalanes podrían cerrar cualquier lugar de culto o reunión”.

Tot ve del Projecte de Llei que promou la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat que vol crear una llicencia municipal específica per als centres de culte. La intenció –lloable- és facilitar una regulació adequada per aquest tipus d’activitats i que als oratoris no se'ls hagin de concedir llicencies amb la mateixa normativa que, per exemple, s’utilitza pels cabarets com a locals de concurrència pública.

Però el què no es pot dir és que això autoritza als alcaldes a deixar obrir o a tancar esglésies i mesquites com els vingui de gust. Precisament, una llicencia el que fa és fixar unes condicions reglades sobre què es pot demanar i què no a una determinada activitat. I reglada vol dir que si s’ajusta a norma s’ha de concedir i si no, denegar. Però no queda a l’arbitri de l’alcalde de torn, perquè no ajustar-s’hi seria prevaricar. L’exemple més clar són els locals d’”alterne”. Molts n’hi ha que alguns alcaldes ja voldrien tancats, però no ho poden fer si no es demostra que l’activitat no s’ajusta a la llicencia.

Altra cosa és –i això és el què han dit els bisbes catalans- que aquesta activitat –la religiosa- s’ha de regular amb molt de compte perquè afecta a un dret fonamental. I, també, si és adequada una regulació igual per a totes les confessions. O discutir la futura concreció d'un reglament. Però d’això no es pot passar a dir que els alcaldes tancaran Esglésies. De fet, sense aquesta regulació, fins ara l’únic que ha passat és que hi ha hagut ajuntaments que per la pressió d’alguns veïns han acabat prohibint la obertura de mesquites.

En tot cas, es poden valorar, i si es vol acceptar, les prevencions dels bisbes. També llegir el projecte del llei per veure si realment hi ha aquest perill. Per exemple, un jurista hauria de valorar quin abast té la disposició adiccional que diu que “el que s’estableix en la llei present s’entén sens perjudici dels Acords subscrits amb la Santa Seu”. Tot es pot millorar, repensar o retirar, però no es pot explicar el que no és.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No vé al cas, estimat Jordi, però he quedat parat de la pinça birmana que s´ha establert entre El Triangle i Germinans. Sorpresas te da la vida!

Anònim ha dit...

Ja ha tornat de Veneçuela en Toni Nel.lo?

Silveri Garrell ha dit...

Amb aquestes lleis per controlar centres de culte ja sabem de sobres com han d'actuar els socialistes, i encara podem ensumar els fumms que queden del 36. ja no cal ni dir que els més problemàtics centres de culte pels socialistes son els centres catòlics, on és llancen consignes contra les lleis immorals que els mateixos socialistes proposen. Recordeu que va sortir una carta en un diari (em penso que era de Girona) del polític Joan Boada (aquell que és mig calb)que deia (o proposava) de que algún dia es podrien fer servir les esglésies per actes culturals i deixar un horaris reduïts per les misses. La INCAUTACIÒ d'esglésies com també de pisos desabitats, es una especialitat dels socialistes. D'aquí que les lleis sobre centres de culte els hi va molt bé per les seves intencionalitats. En quan als centres islàmics, ja no cal dir que els van de primera perque son contraris a la nostra Religiò majoritaria.

Anònim ha dit...

Mira lliterri, ya tienes el apoyo de los plumillas...

http://groups.msn.com/cristianosgays/general.msnw?action=get_message&mview=0&ID_Message=2458&LastModified=4675652674055607126

Anònim ha dit...

Cuando sólo se exige a actividades religiosas y no a otras actividades de concurrencia pública, de carácter asociativo o político, es de necios no entender que nos hallamos ante otra vuelta de tuerca para que sea la administración la que decida sobre si se dejan abrir o se cierran iglesias. ¿Por qué pedir permiso para abrir un oratorio o iglesia y no una sede de un sindicato, partido político o de cualquier otra asociación? Volvemos de nuevo al nacional-socialismo.