dimecres, 14 de novembre del 2007

El senyor Esteve i l’economia diocesana



A mi l’arquebisbe Martínez Sistach sempre m’ha evocat la figura del senyor Esteve. Ja em perdonarà, però sempre l’he vist com aquell que ja hi és quan s’obre la botiga i és el qui es queda a baixar la persiana. És a dir, que se li podrien retreure moltes coses, però que és el primer a fer la feina, el que està en tot i el qui sempre hi és.

Però dimecres en la clàssica roda de premsa anual on es presenten els comptes de la diòcesi el vaig veure clavat. Una de les preguntes més intel·ligents la va fer una redactora de Catalunya Cristiana, Carme Munté. Ens explicaven que els darrers dos anys han aconseguit que els comptes de la diòcesi de Barcelona no es tanquin amb dèficit. Ha estat a costa de no fer tot el que s’hauria de fer, però s’ha aconseguit no gastar més del que es té i, per tant, no endeutar-se, que a la llarga acaba sortint més car. Per això, la pregunta va ser quines mesures s’havien pres per aturar el dèficit (afegeixo jo, i perquè no s'havia fet abans).

Sistach va respondre que tres coses. La primera estalviar, fins als petits detalls com perquè pagar dos subscripcions a un diari si amb una n’hi ha prou. La segona, administrar bé els béns, “no s’ha d’especular però si administrar bé perquè els béns de la diòcesi no són del bisbe sinó que estan al servei dels pobres i de la pastoral”. I, tres, buscar nous recursos. Resumint, mirar cada pesseta en que es gasta (l’arquebisbe és dels que encara parla en pessetes) i no estirar més el braç que la màniga. Cosa que està bé quan els diners no són teus.

>Sistach també va recordar que confia en la Providència, però que “tampoc es pot posar a prova tantes vegades a Nostre Senyor”.

Un retrat perfecte de La Puntual; prudència, moderació i seny davant de tot.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

CARAI QUINA ENSABONADA! JA SABIA QUE T´AGRADABA EL CARDENAL SISTACH, ARA VOLDRIA SABER SI ANIRÀS A ROMA A PORTA-LI LA CAPA MAGNA AMB EL TEU ESTIMAT ROMEU...AIXÍ ESTAREU TOTS BACARDIT, TURULL, AYMAR, ARENAS I MATABOSCH, GALTES...
QUINS TEMPS EN ELS QUE CRITICÀVEU EL CARDENAL CARLES PER FER EL MATEIX Q FAN AQUEST: VENDRE! QUE XCERT ESTÀ MAL FET.
TU QUE ETS PERIODISTA...NO SE SI OBJECTIU...INVESTIGA SOBRE UNA HERÈNCIA, QUE HA SANEJAT LA ECONOMIA, PERO HA HAGUT GRANS CONFLICTES PER NO COMPLIR LA VOLUNTAT DE LA DIFUNTA.
I SI VOLS INVESTIGAR MÉS...JA QUE ETS PERIODISTA DIGAM QUANTS PELEGRINS VAN A ROMA DE BCN? I QUANTS DE VALÈNCIA...
MAGNA VIDEBIS!

Anònim ha dit...

Idem

Anònim ha dit...

Se comenta por Barcelona que esos nuevos recursos provienen de una Fundación que gestiona el más famoso templo de Barcelona, la Sagrada.....
Al parecer estos señores cedían a la Archidiócesis en tiempos del Cardenal Carles 4 milloncillos, y ahora con Martínez Sistach ceden millones por centenas. ¿Curioso cambio verdad?
Así si que se explica lo de reducir el deficit, porque lo de las suscripciones es muy gracioso, vamos muy de senyor Esteve

Antonio Gaudí