dijous, 20 d’agost de 2009

(Parèntesi)

Un parèntesi en la pausa estival. Una de les lectures d’estiu m’ha cridat especialment l’atenció. Transcric un fragment del darrer llibre del monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, Al capvespre t'examinaran en l’amor .

“Pau VI publicà a la meitat de l’Any Sant de 1975 una exhortació apostòlica sobre ‘L’alegria cristiana’ [on hi] consignà aquella frase lapidària: ‘La societat tecnològica ha pogut multiplicar les oportunitats de plaer, però troba molt difícil d’engendrar alegria. Perquè té un altre origen: és espiritual’. [I] no voldria que sonés com a tòpic el fet de citar la gastada frase de K. Rahner, segons el qual el segle XXI serà temps d’espiritualitat, o aquella de l’Evangelii nuntiandi que la gent d’avui valora més els testimonis que els mestres i si valora els mestres ho fa en tant que són testimonis (n.41). Però ho faig perquè em sembla que contenen una gran actualitat, ja que a vegades es nota un cert menyspreu del tema de l’espiritualitat, contraposant-lo als mètodes i al dinamisme apostòlic d’altres temps.

Ens trobem, doncs, en un moment en que el testimoniatge personal (i comunitari) obté el caràcter de categoria convincent, gairebé d’única categoria convincent. Ho he esmentat en tractar el tema de la transmissió de la fe. Per això cal fixar-s’hi i extreure’n els indispensables punts de referència per a viure en la joia. Altrament les anàlisis que hom vulgui fer sobre la situació actual de l’Església, i especialment sobre la de casa nostra, tindran motius suficients per a constatar desesperança i pessimisme. Quan algú els expressa, convé no jutjar-lo, perquè moltes vegades són reflex de fracassos vitals més aviat dignes de compadir. Però si que al cristià que vulgui treballar bé, i no vomitar amargor, el combat diari de la fe i el recurs constant a l’ensenyament de l’escriptura i de la vida sacramental el portaran a expressar la joia del compromís. És impossible ser persona de pregària i no comprometre’s en la pràctica del bé. És impossible alimentar-se de l’Escriptura i no traduir-la en una vida de serenitat i de confiança en Déu que porta la seva Església.” (Pàg. 123-125).

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vaig aprendre molt